Τι είναι αμβλυωπία και ποιά τα αίτια της;

Αμβλυωπία ή «τεμπέλικο μάτι» είναι η κατάσταση, κατά την οποία ο ένας ή σπανιότερα και οι δύο οφθαλμοί ,δεν έχουν την απαιτούμενη οπτική οξύτητα, ακόμη και με την καλύτερη διαθλαστική διόρθωση.Η συχνότητα εμφάνισης είναι 3-5%. Στην αμβλυωπία η βλάβη είναι αισθητηριακού τύπου και αφορά τη λήψη κακής οπτικής πληροφορίας, που δέχεται ο εγκέφαλος από το ένα μάτι.Η αμβλυωπία χωρίζεται σε 3 μεγάλες κατηγορίες:
1. Στραβισμική (όπου το αίτιο είναι ο στραβισμός του ενός οφθαλμού-ανατομικός ή διαθλαστικός).
2. Εξ ανοψίας (λόγω καταρράκτη ή άλλης αιτίας π.χ.ρετινοβλάστωμα-βλεφαρόπτωση)
3. Διαθλαστική (λόγω υψηλών διαθλαστικών σφαλμάτων ή ανισομετρωπίας-διαφοράς διάθλασης των δύο οφθαλμών ή ύπαρξη μεγάλου χαλαζίου στο άνω βλέφαρο που προκαλεί αστιγματισμό).

Πρέπει να θεραπεύσουμε την αμβλυωπία και πότε;

Η θεραπεία της αμβλυωπίας εξαρτάται από το αίτιο. Στην περίπτωση της εξ ανοψίας αμβλυωπίας η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση, γιατί το παιχνίδι μπορεί να χαθεί πολύ σύντομα. Στη στραβισμική –ανατομικού τύπου- και στη διαθλαστική απο μεγάλο χαλάζιο η θεραπεία είναι χειρουργική αποκατάσταση του υπεύθυνου οφθαλμού. Στη στραβισμική αμβλυωπία διαθλαστικού τύπου και στη διαθλαστική αμβλυωπία, η θεραπεία περιλαμβάνει την κάλυψη του υγιούς οφθαλμού. Στην τελευταία περίπτωση αυτό πρέπει να γίνει μέχρι την ηλικία των 8-10 ετών.

Γιατρέ το παιδί μου δεν ανέχεται την κάλυψη του «καλού» ματιού.

Πρέπει οι γονείς να καταλάβουν ότι δεν είναι εύκολο ,ειδικά σε ένα μικρό παιδί να του αποστερήσεις την αβίαστη όραση. Η συνεργασία ανάμεσα στους δύο γονείς και ανάμεσα στους γονείς και το παιδί ,είναι το κλειδί της επιτυχίας. Φυσικά όλα αυτά σε άμεση συνεννόηση με τον οφθαλμίατρο. Προσοχή πρέπει να δίνεται φυσικά και στον υγιή οφθαλμό για το ενδεχόμενο ανάπτυξης αμβλυωπίας και σε αυτόν. Έχει βρεθεί ότι 2-3 ώρες ημερησίως είναι αρκετές για να αναπτύξει το αμβλυωπικό μάτι καλή όραση. Φυσικά πρέπει η διαθλαστική του διόρθωση να είναι πλήρης. Υπάρχουν
μελέτες όπου η θεραπεία επιτυγχάνεται με μερική κάλυψη το σαββατοκύριακο.

Από ποιούς παράγοντες εξαρτάται η επιτυχία;

Αδιαμφισβήτητα η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι το Α και το Ω της επιτυχίας. Αυτός είναι και ο λόγος που η προληπτική εξέταση κατά την προσχολική ηλικία είναι θεμελιώδης (όσον αφορά τη διαθλαστική αμβλυωπία).Το καλό οικογενειακό περιβάλλον, το υψηλό μορφωτικό επίπεδο των γονέων και η σωστή συνεργασία με τον οφθαλμίατρο, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις.


Χειρουργική Καταρράκτη

pix pix pix pix pix pix

Αλήθειες και ψέματα για το Botox

Όλοι μπορούν να κάνουν ενέσεις (θεραπεία) με botox;
Τι πρέπει να προσέξουμε μετά τη θεραπεία;
Ποιες είναι οι παρενέργειες του botox;

περισσότερα...

Μυωπία & Laser

pix

Το Laser σμιλεύει τον κερατοειδή και επιτρέπει μέσω της διαφορετικής καμπύλωσης του εισερχόμενου στο μάτι φωτός, αυτό να εστιάζεται με ακρίβεια επάνω στον αμφιβληστροειδή.

περισσότερα...