Τι είναι η υπερμετρωπία και που οφείλεται;

Στην υπερμετρωπία, η εικόνα δεν εστιάζεται πάνω στον αμφιβληστροειδή, αλλά πίσω απ'αυτόν, με αποτέλεσμα τα αντικείμενα να φαίνονται θολά.Αυτό οφείλεται στις εξής καταστάσεις:
1. Σε μάτι με μικρή διαθλαστική δύναμη (επίπεδος και με μικρή κυρτότητα κερατοειδής ή μικρή διαθλαστική δύναμη του φακού)
2. Σε μικρό μήκος βολβού (μικρού μήκους προσθιοπίσθιος άξονας).Αυτό είναι γενετικά προκαθορισμένο,ο άνθρωπος γεννιέται με μικρό μάτι.
3. Συνδυασμό και των δύο

Υπερμετρωπία στα παιδιά

Συνήθως τα βρέφη γεννιούνται με υπερμετρωπία, και καθώς αναπτύσσονται, μεγαλώνουν τα μάτια τους και παράλληλα ελαττώνεται ο βαθμός της υπερμετρωπίας. Στην παιδική ηλικία, μέσω του μηχανισμού της προσαρμογής, ο ασθενής βλέπει καλά. Ετσι δεν υπάρχει μειωμένη όραση.Σε υψηλή υπερμετρωπία η οπτική οξύτητα είναι μειωμένη και παρατηρείται συγκλίνων στραβισμός. Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί η διπλωπία(από τον χιασμό των οπτικών αξόνων). Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η χρήση γυαλιών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ανισομετρωπία(όταν το ένα μάτι βλέπει καλά και το άλλο όχι). Εδώ πρέπει να γίνει εξέταση με κυκλοπληγία (χορήγηση σταγονών που μεγαλώνει η κόρη του ματιού) και σκιασκοπία, με σκοπό να χορηγηθούν τα κατάλληλα γυαλιά και να μην αμβλυωπήσει το μάτι(αμβλυωπία=τεμπέλικο μάτι). Η διενέργεια υποχρεωτικής οφθαλμολογικής εξέτασης κατά την προσχολική ηλικία, θα μειώσει τις περιπτώσεις αδιάγνωστων καταστάσεων.

Υπερμετρωπία στους ενήλικες

Μετά την ηλικία των 35-40 ετών περίπου, αρχίζει να μειώνεται η ικανότητα προσαρμογής, και ο υπερμέτρωπας αρχίζει να μη βλέπει καλά κυρίως κοντά στο διάβασμα, και εμφανίζει κοπιωπία. Στην προσπάθεια δηλαδή να διαβάσει για πολλή ώρα νοιώθει βάρος ανάμεσα στα μάτια, ζάλη, νύστα, κούραση στα μάτια και δάκρυσμα. Τότε χρειάζεται να φορέσει γυαλιά.Η πρεσβυωπία αρχίζει πολύ νωρίτερα στους υπερμέτρωπες, σε σύγκριση με τους μύωπες και τους εμμέτρωπες.
Σε μεγαλύτερη ηλικία 50 ετών, ο υπερμέτρωπας θα φοράει γυαλιά και για μακρυά, όταν θα έχει εξαντληθεί τελείως η ικανότητα για προσαρμογή. Αυτό ισχύει για τις μέτριες υπερμετρωπίες, γιατί οι υψηλές (3-4 διοπτρίες) απαιτούν συνήθως συνέχεια γυαλιά από μικρότερη ηλικία.

Πως διορθώνεται η υπερμετρωπία;

Με γυαλιά: με θετικούς φακούς (συγκλίνοντες), που συγκλίνουν τις ακτίνες του φωτός, ώστε να εστιαστούν πάνω στον αμφ/δή.
Με φακούς επαφής
Με φωτοδιαθλαστική χειρουργική (μέχρι 5-6 διοπτρίες).
Χειρουργική αφαίρεση του καθαρού κρυσταλλοειδούς φακού, σε άτομα άνω των 50 ετών που έχουν μέτρια ή υψηλή υπερμετρωπία και πρεσβυωπία. Διορθώνεται πλήρως το πρόβλημα της μακρινής όρασης. Τα τελευταία χρόνια με τη χρήση πολυεστιακών ενδοφακών,διορθώνεται ως ένα βαθμό και η ενδιάμεση και η κοντινή όραση. Πολλοί ασθενείς επιλέγουν το monovision (το ένα μάτι βλέπει κοντά και το άλλο μακρυά, χωρίς γυαλιά). Η τελευταία προσέγγιση αντενδείκνυται σε ασθενείς επαγγελματικά ενεργούς(επιστήμονες,επαγγελματίες οδηγούς,επιχειρηματίες). Ανάλογα με τις ανάγκες και τις δραστηριότητες του ατόμου, επιλέγεται το είδος των ενδοφακών, που θα τοποθετηθούν στα μάτια, ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα στην οπτική οξύτητα.



Χειρουργική Καταρράκτη

pix pix pix pix pix pix

Αλήθειες και ψέματα για το Botox

Όλοι μπορούν να κάνουν ενέσεις (θεραπεία) με botox;
Τι πρέπει να προσέξουμε μετά τη θεραπεία;
Ποιες είναι οι παρενέργειες του botox;

περισσότερα...

Μυωπία & Laser

pix

Το Laser σμιλεύει τον κερατοειδή και επιτρέπει μέσω της διαφορετικής καμπύλωσης του εισερχόμενου στο μάτι φωτός, αυτό να εστιάζεται με ακρίβεια επάνω στον αμφιβληστροειδή.

περισσότερα...