Τι είναι αστιγματισμός και ποια τα συμπτώματα του;

Αστιγματισμό εννοούμε τη διαθλαστική εκείνη ανωμαλία κατά την οποία, λόγω του σχηματισμού στον αμφιβληστροειδή δύο ειδώλων, κάθετων μεταξύ τους ,ο ασθενής βλέπει παραμορφωμένα και θολά τα διάφορα αντικείμενα.Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να βλέπει την τελεία σαν ευθεία γραμμή,να μπερδεύει αριθμούς (το 6 με το 8, το 4 με το 7) ,γράμματα ( το Ο με το Θ,το Α με το Δ, το Ε με το Ξ), να έχει κύκλους γύρω από φωτεινές πηγές (ιδίως το βράδυ), διάχυση των αντανακλώμενων φωτών και δυσκολία στο διάβασμα (πρόκληση κοπιωπίας).

Που οφείλεται ο αστιγματισμός;

Στον πιο συχνό τύπο-τον κερατικό αστιγματισμό- ευθύνεται η διαφορά στην κυρτότητα των αξόνων (μεσημβρινών) του κερατοειδούς.Συνήθως όλοι οι άνθρωποι έχουν ένα μεσημβρινό με μικρότερη ακτίνα καμπυλότητος (άρα πιο κυρτό και με μεγαλύτερη διαθλαστική δύναμη) και ένα μεσημβρινό με μεγαλύτερη ακτίνα καμπυλότητος (λιγότερο κυρτό και με λιγότερη διαθλαστική δύναμη).Σε μεγαλύτερες αποκλίσεις των μεσημβρινών ,ο κερατοειδής παίρνει το σχήμα μπάλας του ράγκμπυ και όχι μπάλας του μπάσκετ-όπως είναι το φυσιολογικό.Στον σπανιότερο φακικό αστιγματισμό, υπεύθυνες είναι οι μεταβολές στην κυρτότητα του κρυσταλλοειδούς φακού (παρεκτόπιση, κλίση, καταρράκτης).Ο μετεγχειρητικός αστιγματισμός αφορά κυρίως αφαίρεση πτερυγίων, τραύματα κερατοειδούς και εγχείρηση καταρράκτη με την εξωπεριφακική μέθοδο (χρήση ραμμάτων).

Είδη αστιγματισμού.

Ο αστιγματισμός χωρίζεται σε:
1. Ομαλό: οι δύο άξονες είναι κάθετοι μεταξύ τους (συνήθως στις 90 ή 180 μοίρες).Υπάρχει ο απλός μυωπικός και υπερμετρωπικός αστιγματισμός, ο σύνθετος (μυωπία με μυωπικό αστιγματισμό) και ο μικτός (μυωπία με υπερμετρωπικό αστιγματισμό).
2. Ανώμαλο: όπου οι άξονες δεν είναι είναι κάθετοι αλλά λοξοί (κερατόκωνος-τραύματα κερατοειδούς).

O αστιγματισμός μου θα αλλάξει;

Συνήθως ο αστιγματισμός δεν μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια της ζωής παρά μόνο ελάχιστα.Αυτό δεν ισχύει για τον ανώμαλο αστιγματισμό (κερατόκωνος).

Εαν δεν φοράω τα γυαλιά μου ,θα μεγαλώσει ο αστιγματισμός μου;

OXI. Τα γυαλιά του αστιγματισμού είναι τα λεγόμενα «ξεκουραστικά γυαλιά».Ο ασθενής τα χρειάζεται σε συνθήκες όπως χαμηλός φωτισμός (βραδυνή οδήγηση και διάβασμα), στο σινεμά και στην τηλεόραση(και αυτό όχι από την αρχή, αλλά μετά από ώρα), στην οθόνη του υπολογιστή κτλ. 

Διορθώνεται ο αστιγματισμός;

Φυσικά και με πολλούς τρόπους,
1. Γυαλιά: με κυλινδρικούς ή σφαιροκυλινδρικούς(όταν συνδυάζεται με μυωπία και υπερμετρωπία) φακούς.
2. Φακούς επαφής: μαλακούς τορικούς φακούς ή ημίσκληρους (οι τελευταίοι κυρίως για την αντιμετώπιση του κερατόκωνου).Αστιγματισμός οριζόντιος (180 μοίρες) και μέχρι 0.75 μπορεί να διορθωθεί και με ασφαιρικούς φακούς.
3. Διαθλαστική χειρουργική: μπορεί να διορθωθεί ταυτόχρονα και η συνυπάρχουσα μυωπία και υπερμετρωπία.
4. Τορικοί ενδοφακοί: αυτοί τοποθετούνται μετά απο εγχείρηση καταρράκτη, σε συνυπάρχων υψηλό αστιγματισμό.Χειρουργική Καταρράκτη

pix pix pix pix pix pix

Αλήθειες και ψέματα για το Botox

Όλοι μπορούν να κάνουν ενέσεις (θεραπεία) με botox;
Τι πρέπει να προσέξουμε μετά τη θεραπεία;
Ποιες είναι οι παρενέργειες του botox;

περισσότερα...

Μυωπία & Laser

pix

Το Laser σμιλεύει τον κερατοειδή και επιτρέπει μέσω της διαφορετικής καμπύλωσης του εισερχόμενου στο μάτι φωτός, αυτό να εστιάζεται με ακρίβεια επάνω στον αμφιβληστροειδή.

περισσότερα...