Tι είναι το Botox;

Η βοτουλινική τοξίνη είναι ένα σύμπλεγμα πρωτεϊνών που παράγεται από το βακτήριο c. Botulinum και εξασθενεί τον σπασμό των μυών.
Όταν χορηγείται για αισθητικούς λόγους δεν έχει καμία παρενέργεια γιατί περιορίζεται τοπικά στους μύες. Εμποδίζει την απελευθέρωση της ακετυλχολίνης.

 

Τι είναι η ακετυλχολίνη;

Η ακετυλχολίνη είναι ουσία που υπάρχει στην νευρομυική σύναψη και προκαλεί τη σύσπαση του μυός. Το botox μπλοκάροντας την απελευθέρωση της, προκαλεί αναστολή της σύσπασης των μυών.

Όλοι μπορούν να κάνουν ενέσεις (θεραπεία) με botox ;

Όλοι εκτός από έγκυες, γυναίκες που βρίσκονται στην περίοδο της γαλουχίας, άτομα με νευρομυικές διαταραχές (myasthenia gravis), που προσλαμβάνουν αντιβιοτικά (αμινογλυκοσίδες), που έχουν υπερευαισθησία στο Botox,που παρουσιάζουν φλεγμονή στην περιοχή του άνω τριτημόριου του πρόσωπου, ανατομικές ανωμαλίες του προσώπου, αιματολογικές διαταραχές και ειδική αντιπηκτική αγωγή.

Χρειάζεται τοπική αναισθησία για τις ενέσεις;

ΟΧΙ. Οι ενέσεις γίνονται με πολύ λεπτές βελόνες (μικρότερες και από της ινσουλίνης).

Τι πρέπει να προσέξουμε μετά τη θεραπεία;

Δεν πρέπει να κάνουμε μασάζ στην περιοχή που κάναμε το botox, να χρησιμοποιήσουμε σεσουάρ για τα μαλλιά ή ζεστό ντους και ηλιοθεραπεία για τουλάχιστον 24-48 ώρες.

Ποιες είναι οι παρενέργειες του botox ;

Οίδημα, ερύθημα, εκχύμωση και σπάνια μπορεί να έχουμε κεφαλαλγίες, τάση προς εμετό, ιλίγγους. Πιο σπάνια ακόμη μπορεί να έχουμε παροδική βλεφαρόπτωση (σε κακή τεχνική κατά την εφαρμογή ή μασάζ της περιοχής από τον ασθενή), η οποία είτε αντιμετωπίζεται με σταγόνες απρακλονιδίνης (iopidine), είτε αφήνεται να υποχωρήσει μόνη της.

Ποιες ρυτίδες μπορούμε να θεραπεύσουμε;

Η κύρια και αποτελεσματική χρήση είναι για το άνω τριτημόριο του πρόσωπου (μέτωπο, πόδι χήνας και μεσόφρυο). Με μικρότερη επιτυχία χορηγείται στο πηγούνι, το άνω χείλος και στις ρυτίδες του λαιμού. Για αυτές τις περιοχές πιο αποτελεσματικό είναι το υαλουρονικό νάτριο ( dermal fillers).

Μετά το botox θα μείνω ανέκφραστη/ος;

Ασφαλώς όχι, η δόση του botox μειώνει μονό την σύσπαση των μυών αλλά δεν τον παραλύει. Η φυσική εμφάνιση είναι το ποθητό αποτέλεσμα.

Και η διάρκεια του;

Το αποτέλεσμα αρχίζει να εμφανίζεται 3-7 ήμερες μετά την έγχυση. Το μέγιστο αποτέλεσμα φαίνεται σε ένα μήνα. Η διάρκεια του είναι από 4-6 μήνες και μπορεί να επαναληφθεί. Δεν έχει αθροιστικό αποτέλεσμα.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να κάνει κάποιος botox;

Δεν υπάρχουν ηλικιακά όρια. Προτιμητέες είναι οι ηλικίες από 25-30 ετών και ύστερα. Η έναρξη σε ηλικία όπου το πρόβλημα δεν είναι πολύ έντονο, εξασφαλίζει μικρότερη δοσολογία και καλύτερα αποτελέσματα.

Mε το botox μπορεί να ανέβει και το φρύδι;

Ανεβαίνει το έξω μέρος του φρυδιού λόγω του μπλοκαρίσματος της κίνησης του έσω τμήματος του μετώπου.

Μπορούμε να κάνουμε Botox και σε μεμονωμένες περιοχές του άνω τριτημόριου;

Το μεσόφρυο και το πόδι της χήνας μπορούν να γίνουν και ξεχωριστά. Οι ρυτίδες του μετώπου πρέπει να γίνουν μαζί με το μεσόφρυο.

Εάν κάτι δεν μας αρέσει μπορούμε να το διορθώσουμε;

Βεβαίως μετά από 15η ημέρα από την πρώτη έγχυση όπου γίνεται και το follow up.

Είναι τελικά επικίνδυνο το Botox;

Εάν ο ιατρός γνωρίζει καλά την ανατομία και το εφαρμόζει σωστά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Σε ασθενείς με νευρολογικά προβλήματα αντιστοιχούν 450 μονάδες. Σε κάθε ασθενή για θεραπεία ρυτίδων αντιστοιχούν περίπου 40-50 μονάδες ( το 1/10 περίπου της ποσότητας). Άρα συμπεραίνουμε ότι ο κίνδυνος που διατρέχει ο ασθενής που κάνει αισθητικό Botox, είναι μικρός.

Είναι αλήθεια ότι δεν γνωρίζουμε τα αποτελέσματα του botox σε μεγάλο χρονικό διάστημα;

Τα πρώτα πειράματα έγιναν το 1960 από τον οφθαλμίατρο Alan Scott πάνω σε πίθηκο αξιολογώντας την τοξίνη botox για την διόρθωση του στραβισμού.
Οι πρώτες επιστημονικές μελέτες του έγιναν 20 χρόνια πριν στις αρχές δηλ. του 1980 πρώτα για την διόρθωση του στραβισμού, βλεφαρόσπασμου, και 1990 για αισθητικά. Πηρέ FDA έγκριση από την Αμερική, πήρε έγκριση από Ιταλία, Γαλλία , Αγγλία και από τον ΕΟΦ της Ελλάδας.
Το εφαρμόζουν ιατροί οφθαλμίατροι, πλαστικοί, δερματολόγοι, νευρολόγοι, αισθητικοί ιατροί.

Ποια σκευάσματα υπάρχουν στο εμπόριο;

Botox Allergan USA, Dysport Ιpsen Αγγλία.

Ακολουθούν ορισμένα video για την εφαρμογή του botox σε διάφορες περιπτώσεις

Χειρουργική Καταρράκτη

pix pix pix pix pix pix

Αλήθειες και ψέματα για το Botox

Όλοι μπορούν να κάνουν ενέσεις (θεραπεία) με botox;
Τι πρέπει να προσέξουμε μετά τη θεραπεία;
Ποιες είναι οι παρενέργειες του botox;

περισσότερα...

Μυωπία & Laser

pix

Το Laser σμιλεύει τον κερατοειδή και επιτρέπει μέσω της διαφορετικής καμπύλωσης του εισερχόμενου στο μάτι φωτός, αυτό να εστιάζεται με ακρίβεια επάνω στον αμφιβληστροειδή.

περισσότερα...