Ποιά προβλήματα όρασης μπορεί να διορθωθούν με laser;

Η μυωπία όπου ο κερατοειδής είναι πολύ κυρτός με συνέπεια να μεγαλώνει η απόσταση ανάμεσα στον κερατοειδή και τον αμφιβληστροειδή.
Η υπερμετρωπία, όπου ο κερατοειδής είναι πολύ επίπεδος με αποτέλεσμα να μικραίνει η απόσταση ανάμεσα στον κερατοειδή και τον αμφιβληστροειδή.
Ο αστιγματισμός, όπου ο κερατοειδής δεν έχει στρογγυλό σχήμα αλλά επίμηκες, κάνοντας τόσο τα κοντινά, όσο και τα μακρινά αντικείμενα να φαίνονται παραμορφωμένα.

Τι ακριβώς κάνει το Laser, ποιοι οι τύποι των επεμβάσεων και τι ρόλο παίζει η φύση της διαθλαστικής ανωμαλίας;

Το Laser σμιλεύει τον κερατοειδή και επιτρέπει μέσω της διαφορετικής καμπύλωσης του εισερχόμενου στο μάτι φωτός, αυτό να εστιάζεται με ακρίβεια επάνω στον αμφιβληστροειδή. Οι τύποι των επεμβάσεων είναι οι εξής: LASIK, PRK, LASEK και Epi-Lasik. Σήμερα κατά κόρον εφαρμόζονται οι δύο πρώτες. Τα διάφορα μηχανήματα Laser διορθώνουν ορισμένες διοπτρίες της διαθλαστικής ανωμαλίας. Εν προκειμένω για τη μυωπία το όριο είναι οι 12 διοπτρίες, για την υπερμετρωπία οι 6 και για τον αστιγματισμό οι 5 διοπτρίες.

Ποιός θεωρείται καλός υποψήφιος για την επέμβαση;

Ο υποψήφιος που θέλει να απαλλαγεί από την εξάρτησή του από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής. Ιατρογενείς λόγοι όπως: προβλήματα από φακούς επαφής (δυσανεξία, υποτροπιάζουσες κερατίτιδες, αρχόμενη νεοαγγείωση κερατοειδούς από κακή χρήση- και επομένως μειωμένη παροχή οξυγόνου στον κερατοειδή) μεγάλη ανισομετρωπία και επομένως κακή ανεκτικότητα σε χρήση γυαλιών, λόγω ανισοεικονίας. Όμως δεν θα πρέπει να πάσχει από κάποια οφθαλμολογική νόσο, όπως κερατόκωνος, οφθαλμικός έρπητας, συνυπάρχων καταρράκτης, γλαύκωμα. Είναι αντένδειξη διενέργειας διαθλαστικής επέμβασης και σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, νεφροπάθειες, σύνδρομο Sjogren και άλλες κολλαγονώσεις (ερυθηματώδης λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα, δερματομυοσίτιδα), παθήσεις του ήπατος (κίρρωση και ηπατίτιδες), AIDS, εγκυμοσύνη και θηλασμός. Προσοχή πρέπει να δώσουμε εν προκειμένω για διενέργεια PRK, η δημιουργία χηλοειδών απο πλευράς ασθενούς (για τον αποκλεισμό δημιουργίας θόλωσης του κερατοειδούς- haze). Επίσης θα πρέπει να έχει ενημερωθεί για τυχόν επιπλοκές της επέμβασης, όπως λοίμωξη ή οίδημα, μείωση της όρασης στο χειρουργημένο μάτι, οι οποίες όμως είναι πολύ σπάνιες.

Ποιά είναι η κατάλληλη ηλικία για διενέργεια μιας διαθλαστικής επεμβάσεως;

Θεωρητικά μετά την ηλικία των 20 ετών και εφόσον δεν έχουμε μεταβολή της διαθλαστικής κατάστασης για 6-12 μήνες,είναι ασφαλές να προβούμε σε μια τέτοια επέμβαση. Υπάρχουν φυσικά ιδιοσυγκρασιακοί και άλλοι λόγοι-κοινωνικοί και επαγγελματικοί-,οι οποίοι δεν καθιστούν ασφαλές αυτό το ηλικιακό όριο. Γι’ αυτό το λόγο η προεγχειρητική εκτίμηση του ασθενούς είναι θεμελιώδης.

Ποιά είναι η προεγχειρητική διαδικασία ;

Αρχικά είναι απαραίτητο το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς-οφθαλμολογικό και ατομικό αναμνηστικό- (παθήσεις, φάρμακα, αλλεργίες, κλπ). Πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος (τοπογραφία κερατοειδούς -μετά από αποχή εφαρμογής φακών επαφής για 7-10 ημέρες-διαθλασιμετρία, κερατομετρία, σκιασκοπία με και χωρίς κυκλοπληγία, manifest refraction, μέτρηση δακρυϊκού φιλμ, σκοτοπική και μεσοπική κόρη, μέτρηση ενδοφθάλμιας πίεσης και λεπτομερής εξέταση βυθού μετά από μυδρίαση). Η απόφαση πρέπει πάντα να παίρνεται από τον υποψήφιο αφού συζητήσει με τον οφθαλμίατρο που γνωρίζει καλά το ιστορικό του ασθενούς.

Μπορείτε να μας περιγράψετε την επέμβαση βήμα-βήμα;

Την προγραμματισμένη ημέρα της επέμβασης, ο ασθενής προαιρετικά λαμβάνει ένα καταπραϋντικό χάπι και ξαπλώνει στην κλίνη του laser, όπου του δίνονται σταγόνες τοπικής αναισθησίας στα μάτια ώστε να μην αισθάνεται παρά μόνο μια ελαφρά πίεση κατά την διάρκεια της επέμβασης. PRK (Photorefractive keratectomy): Σ’ αυτή τη μέθοδο αφαιρείται το επιθήλιο του κερατοειδούς με αλκοόλη ή με μηχανικό βουρτσάκι, εφαρμόζεται το Excimer Laser και στη συνέχεια τοποθετείται θεραπευτικός φακός επαφής για 4-5 ημέρες για την επούλωση του επιθηλίου.

LASIK (Laser Assisted in situ Keratosmileusis)

Καθαρίζονται οι βλεφαρίδες με αντισηπτικό (Betadine) και στερεώνονται με ειδικό αποστειρωμένο αυτοκόλλητο.Αφού μαρκάρουμε τον κερατοειδή , με ένα ειδικό εργαλείο-μηχανικό κερατοτόμο ή femtosecond laser-δημιουργούμε το flap (κρημνό) του κερατοειδούς.
Μετά την ανασήκωση του flap, εφαρμόζεται το Excimer Laser για μερικά δευτερόλεπτα. Επαναφέρουμε και ‘στρώνουμε’ το flap στην αρχική του θέση. Επειδή δεν έχουμε αφαιρέσει επιθήλιο δεν απαιτείται εφαρμογή θεραπευτικού φακού επαφής. Στο σύνολο η διαδικασία είναι 25-30 λεπτά και για τους δύο οφθαλμούς.

LASIK βήμα προς βήμα

1. Μαρκάρισμα κερατοειδούς
2-3. Δημιουργία κρημνού
4. Ανασήκωση κρημνού
5. Εφαρμογή του laser
6. Διαβροχή κερατοειδούς για απομάκρυνση τυχόν υπολλειμάτων
7-8. Επαναφορά και «στρώσιμο» του κρημνού

Είναι επίπονη η διαδικασία;

Ο ασθενής νιώθει μια ελαφρά πίεση με την αίσθηση κρύου υγρού στα μάτια.

Τα αποτελέσματα είναι άμεσα εμφανή;

Από τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση η όραση είναι εμφανώς βελτιωμένη. Στη μέθοδο LASIK η όραση αποκαθίσταται σχεδόν πλήρως τις πρώτες 2-3 ημέρες. Στην PRK ο ασθενής επανακτά το 60-70% της οπτικής του ικανότητας την 1η εβδομάδα και το 100% στις 3-4 εβδομάδες.

Τι θα πρέπει να κάνει ο ασθενής μετά την επέμβαση;

Καταρχήν θα του δοθεί αγωγή με κολλύρια που θα πρέπει παίρνει από τις πρώτες μετεγχειρητικές ώρες. Στη μέθοδο LASIK η αγωγή θα διαρκέσει περίπου 1 εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας ο ασθενής δεν θα πρέπει να τρίβει τα μάτια του (για να μη μετακινηθεί ο κρημνός), θα πρέπει να φοράει ειδική μάσκα κατά τη διάρκεια του ύπνου, δεν θα λουστεί και δεν θα ρίξει νερό στα μάτια του. Στην PRK περίπου 2-3 μήνες.Τις πρώτες 5 ημέρες δεν θα λουστεί, ούτε θα βρέξει τα μάτια του. Αυτά μπορεί να τα κάνει από τη στιγμή που θα βγεί ο θεραπευτικός φακός επαφής. Την επομένη της επέμβασης θα πρέπει να κάνει την πρώτη μετεγχειρητική επίσκεψη στον ιατρό και στη συνέχεια την 3η -7η-15η-30η ημέρα. Ακολούθως στο 3ο -6ο και 12ο μήνα. Και στις δύο περιπτώσεις συμβουλεύουμε τον ασθενή να αποφύγει έντονη σωματική κόπωση, εργασία ή ενασχόληση με extreme sports ή γυμναστική για το λιγότερο 6-7 ημέρες.

Διορθώνεται το πρόβλημα όρασης 100% με laser;

Σε ορισμένους ασθενείς με υψηλό βαθμό διαθλαστικού προβλήματος μπορεί να κριθεί απαραίτητη η επανάληψη μέρους της διαδικασίας για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Αυτή πραγματοποιείται συνήθως 2-6 μήνες μετά την αρχική επέμβαση. Η χώρα μας έχει πολλαπλά κέντρα με πολύ καταρτισμένους χειρουργούς και έχει πρωτοστατήσει διεθνώς σε καινοτομίες αυτής της τεχνικής.

PRK links


 

LASIK Links




Lasik intralase


 


Χειρουργική Καταρράκτη

pix pix pix pix pix pix

Αλήθειες και ψέματα για το Botox

Όλοι μπορούν να κάνουν ενέσεις (θεραπεία) με botox;
Τι πρέπει να προσέξουμε μετά τη θεραπεία;
Ποιες είναι οι παρενέργειες του botox;

περισσότερα...

Μυωπία & Laser

pix

Το Laser σμιλεύει τον κερατοειδή και επιτρέπει μέσω της διαφορετικής καμπύλωσης του εισερχόμενου στο μάτι φωτός, αυτό να εστιάζεται με ακρίβεια επάνω στον αμφιβληστροειδή.

περισσότερα...